Политика

ПРО ЗАВИЩЕНІ ОЧІКУВАННЯ ТА «ПРОСТІ РІШЕННЯ»

Практика та історія неодноразово доводила, що масова гонитва за «простими рішеннями» (насправді – примітивними) без критичного аналізу фактів та ігнорування логіки, як правило, призводить до «ЛОХОТРОНІЗАЦІЇ» результатів: обрання некваліфікованих політиків-популістів або аферистів; інвестування коштів у «піраміди» або «фінансові бульбашки»; відмова від своєчасного лікування та використання псевдоліків (або, взагалі, «пірамідок») і т.д.

Чи не єдиний головний спосіб уникнути таких ситуацій – це ПОСТІЙНІ РЕГУЛЯРНІ ТРЕНУВАННЯ МОЗКОВОЇ АКТИВНОСТІ ТА РОЗВИТОК ВЛАСНОГО ІНТЕЛЕКТУ. Власне те, що називають «критичним мисленням», «ерудицією» і т.і. Це і є, наприклад, головною метою отримання реальної вищої освіти. Для цього треба безумовно читати, думати про прочитане, аналізувати джерела інформації на порядність та достовірність, перевіряти «сенсації» на елементарну логіку. В кінці кінців це – здатність приймати рішення самостійно та брати на себе відповідальність за прийняті рішення.
Власне це і становить основу сучасної цивілізації, до якої українська політична нація намагається приєднатися (шанси – дуже високі).

Безумовно, наше життя стає технологічно більш насиченим та різноманітним. Особливо в інформаційному середовищі. Ми надзвичайно швидко опановуємо нові технологічні рішення, які дозволяють нам легко вирішувати ще донедавна рутинні задачі.

В цьому плані, заслуговує на увагу сьогоднішня новина про ПОЧАТОК ДОСТУПНОСТІ В УКРАЇНІ ВІДОМОГО ВЖЕ ЧАТ-БОТУ CHATGPT ВІД СТАРТАПУ OPENAI. Ймовірно, буде порушена фактична монополія пошукової системи Google і ми отримаємо ще більше можливостей для отримання необхідної нам інформації. Мова ж йде не про тільки про ці ресурси: звичайно це вже є стимулом для різних компаній запустити аналогічні сервіси, від чого споживач безумовно виграє.
Проте, я вже зараз бачу певну небезпеку (ейфорію) та завищені очікування від таких нових ресурсів. Наприклад, в університетському чи шкільному середовищі: «Навіщо напружуватися та робити «домашку» чи індивідуальні роботи, якщо це все під силу буде ChatGPT, а «прєпод» не помітить?»

Власне так може і бути. Але питання – ХТО НАСПРАВДІ БУДЕ ПЕРЕМОЖЦЕМ???
Для цього майбутнім «бенефіціарам» необхідно задати собі принаймні 2 ЗАПИТАННЯ:

1. ЯКЩО МАШИНА ТАК ЛЕГКО МЕНЕ ЗАМІНИЛА ЗАРАЗ, ТО ДЕ ГАРАНТІЇ, ЩО ЦЕ ВОНА НЕ ЗРОБИТЬ ТАК ЛЕГКО І В МАЙБУТНЬОМУ?

Таким чином, «вирішується» проблема з пошуком роботи: навіщо наймати на роботу людину (яка має здатності вирішувати певні бізнес-задачі), якщо ці функції можна легко передати програмі.

2. А НАСКІЛЬКИ «ОРИГІНАЛЬНОЮ» БУДЕ МОЯ ІДЕЯ ТА ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ВИРІШЕННЯ СИТУАЦІЇ? АДЖЕ ТАКИМ САМИМ «СЕРВІСОМ» СКОРИСТУЮТЬСЯ МІЛЬЙОНИ ІНШИХ КОРИСТУВАЧІВ.

Головна особливість людини – в її нестандартності та те, що ми називаємо «осяяння». Щоб випередити конкурентів, треба часто приймати нестандартні рішення. А так – маса людей отримають приблизно однакові «правильні рецепти успіху». Закони конкуренції ще ніхто не відміняв.

В умовах нашого великого кровавого протистояння с рашистами, на перший погляд, ця «новина» можливо не є настільки важливою. Але життя довело, що нехтування реальністю та пошук «простих» рішень вже завдало нам катастрофічної шкоди (зниження готовності до повноцінного вторгнення та його наслідків).

То ж, НЕ БУДЕМО ЛУДДИТАМИ – ВИКОРИСТОВУЄМО НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ, АЛЕ НЕ ВТРАЧАЄМО ГОЛОВУ!

Автор: Олександр Єранкін

(Всего 289, сегодня 1)

Похожие новости

Клюев: Уменьшение налогового давления — важная часть плана по улучшению бизнес-климата в Украине

newsmaker

Украина откроет консульство в Китае

newsmaker

Евро-2012: МИД Украины призывает не смешивать политику и спорт

newsmaker

Оставить комментарий